Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

1η Μαϊου


To Σικάγο είναι γεμάτο εργοστάσια.Υπάρχουν εργοστάσια ως και στο κέντρο της πόλης,γύρω από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.Το Σικάγο είναι γεμάτο εργοστάσια,το Σικάγο είναι γεμάτο εργάτες.
Φτάνοντας στη συνοικία Χεϊμάρκετ,ζητώ από τους φίλους μου να μου δείξουν το σημείο όπου το 1886 απαγχόνισαν εκείνους τους εργάτες τούς οποίους τιμά ολόκληρος ο κόσμος κάθε πρώτη Μαϊου."Κάπου εδώ πρέπει να είναι",μου λένε.Μα κανένας δεν ξέρει.
Στην πόλη του Σικάγου κανένα άγαλμα δεν στήθηκε στη μνήμη των μαρτύρων του Σικάγου.Ούτε άγαλμα ούτε αναμνηστική στήλη ούτε μπρούτζινη πλάκα ούτε τίποτα.
Η Πρωτομαγιά είναι η μοναδική αληθινά παγκόσμια μέρα σύμπασας της ανθρωπότητας,η μοναδική μέρα κατά την οποία συμπίπτουν όλες οι ιστορίες και όλες οι γεωγραφίες,όλες οι γλώσσες,οι θρησκείες και οι πολιτισμοί του κόσμου.Αλλά,στις Ηνωμένες Πολιτείες η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες.Εκείνη την ημέρα οι άνθρωποι εργάζονται κανονικά και κανένας,ή σχεδόν κανένας,δεν θυμάται ότι τα δικαιώματα της εργατικής τάξης ούτε από το αυτί καμιάς κατσίκας ξεφύτρωσαν ούτε από το χέρι του Θεού ή του αφεντικού.
Μετά την ατελέσφορη εξερεύνηση του Χεϊμάρκετ,οι φίλοι μου με πηγαίνουν να δω το καλύτερο βιβλιοπωλείο της πόλης.Και όπως σκαλίζω,ξεθάβω εντελώς τυχαία μια παλιά αφίσα που με περίμενε,θαρρείς,χωμένη ανάμεσα σε πάμπολλες άλλες αφίσες κινηματογράφου και ροκ μουσικής.
Η αφίσα έχει τυπωμένο ένα αφρικάνικο ρητό:Μέχρι ν'αποκτήσουν τα λιοντάρια δικούς τους ιστορικούς,οι ιστορίες θήρας θα δοξάζουν τον κυνηγό.


Λένε οι τοίχοι

Στο Μπουένος Άιρες,στη γέφυρα Λα Μπόκα:Όλοι τάζουν αλλά κανένας δεν κρατάει τις υποσχέσεις του.Ψηφίστε τον κανέναν.
Στο Καράκας,σε καιρούς κρίσης,στο έμπα μιας από τις φτωχότερες γειτονιές:Καλώς όρισες,μεσοαστική τάξη.
Στην Μπογκοτά,στη στροφή του Εθνικού Πανεπιστημίου:Ο Θεός ζει.
Κι από κάτω,με διαφορετικά γράμματα:
Εκ θαύματος και μόνον.
Πάλι στην Μπογκοτά:
Προλετάριοι όλων των χωρών,ενωθείτε!
Κι από κάτω,με άλλα γράμματα:
[Τελευταία αναγγελία.]


Η Πείνα

Ένα σύστημα αποσύνδεσης:Μονάχο του το βόδι μια χαρά ξέρει να γλείφεται.Ο πλησίον ούτε αδελφός σου είναι ούτε εραστής σου.Ο πλησίον είναι ανταγωνιστής,εχθρός,εμπόδιο προς υπερπήδηση ή αντικείμενο προς χρησιμοποίηση.Το σύστημα,όπως δε δίνει φαϊ,έτσι δεν δίνει κι αγάπη:καταδικάζει πολλούς σε πείνα ψωμιού κι ακόμη περισσότερους σε πείνα αγκαλιάς.






Ο Θεός των χριστιανών,ο θεός της παιδικής μου ηλικίας,δεν κάνει έρωτα.Ίσως είναι ο μοναδικός θεός απ'όλους τους θεούς όλων των θρησκειών της ανθρώπινης ιστορίας που δεν έχει κάνει ποτέ του έρωτα.Όποτε το σκέφτομαι,τον λυπάμαι.Και τότε του συγχωρώ ότι υπήρξε ο τιμωρός υπερμπαμπάς μου,αστυνομικός διευθυντής του σύμπαντος,και σκέφτομαι ότι,στο κάτω κάτω της γραφής,ο Θεός μου στάθηκε σαν φίλος εκείνες τις μακρινές εποχές,όταν εγώ πίστευα σ'Εκείνον και πίστευα ότι Εκείνος πίστευε σ'εμένα.Τότε λοιπόν,την ώρα των μαγικών ψιθύρων,ανάμεσα στη δύση του ήλιου και στην ανατολή της νύχτας,τεντώνω το αυτί και νομίζω πως ακούω τις μελαγχολικές εκμυστηρεύσεις του.


Εδουάρδο Γκαλεάνο.